Hvad er skimmelsvamp!
Morten Juel: Udgivet den 24. april 2023
JC Boligsyn ApS kan hjælpe dig med at gennemgå din bolig og give dig gode råd til forbedringer eller ændringer til din bolig.
Oftest skal der kun små forbedringer, til små penge, til der kan give jer et helt andet indeklima i din bolig.
Som bygningskonstruktør, bygningssagkyndig og bygningstaksator gennem de seneste 19 år har jeg set de fleste skades typer og har stor erfaring med at rådgive og finde frem til årsagen til skimmel i mange typer af boliger.
Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord og plantedele i naturen.
I vores huse kan skimmelsvampe vokse mange steder, når blot der er fugtigt, og der er noget at leve af.
Skimmelsvampe kan kun gro på organiske materialer som f.eks. træ eller pap eller limen der bruges til eks. gipsplader. Skimmelsvampen kræver en temperatur på over 18 grader og en relativ luftfugtighed på 75 %.
Det betyder med andre ord også at hvis du har skimmel har du et problem med fugt og det er fugten der er dit egentlige problem. Problemet kan også opstå ved kuldebroer omkring eksempelvis vinduer eller dårligt isoleret ydervægge hvor man har sat et møbel direkte op ad væggen
Mange af de indeklimaproblemer der opleves i forbindelse ved at have skimmelsvamp kan i øvrigt relateres til det høje fugtniveau i indeklimaet.
Skimmelsvamp er ikke en trænedbrydende svamp og den er derfor ikke omfattet af din bolig/villa forsikring.
Meget ofte er "årsagen til at der er skimmel", dog dækket af din forsikring og herved dækker dit forsikringsselskab også de følger der kommer heraf:
·Det kan f.eks. være en skjult rørskade under gulve hvor der er trukket fugt op i væggene eller under gulvene her skal selskabet også sørge for at fjerne/sanere efter skimmel.
·Derimod dækker din forsikring ikke hvis der er tale om fugtig kælder hvor fugten trænger ind gennem vægge eller op gennem gulvene, som følge af grundfugt.
·Forsikringen dækker heller ikke skimmel i loftsrum som ofte skyldes dårlig ventilation.
For både kælder og loftsrummet skal du dog være opmærksom på, som ny boligejer, om forholdende er nævnt i din tilstandsrapport. Hvis ikke der er dette kan det være et forhold for din ejerskifteforsikring.
Skimmel som skadesbegreb er kompliceret at bevise overfor forsikringen. I en ejerforsikring, kan dækning dog komme på tale hvis skimlen findes i mængder der giver dårligt indeklima i koncentrationer der giver sundhedsmæssig risiko.
Disse forhold bliver dog ofte afvist og er svære at komme igennem med overfor forsikringen, i denne type skader bør du så tidlig i forløbet kontakte en rådgiver der forstand på skimmel der kan hjælpe dig med at håndtere skaden rigtigt fra start af.
Der er grund til at være opmærksom hvis du har KRAFTIG vækst af skimmelsvamp.
Skimmelvæksten indikerer som beskrevet at den der er et dårligt indeklima med for høj luftfugtighed.
Skimmelsvamp ses som en lodden belægning i forskellige farver fra hvid og lys grå over det gullige, rødlige eller grønlige til helt sorte nuancer. Skimmelsvamp lugter ofte muggent.
Oftest kan skimlen i indeklimaet dog ikke ses med det blotte øje og kan først konstateres ved at de rudtages skimmelprøver med eks. mycometetest eller ved aftryksprøver med agarplader der dyrkes i laboratorium
Det er meget forskelligt, hvor følsomme mennesker er over for skimmelsvampe. Nogle er særligt følsomme, bl.a. dem der i forvejen lider af allergi. Børn, der vokser op i hjem med høj luftfugtighed, har en øget risiko for at udvikle astma.
Men vær her opmærksom på at der ikke er belæg for at det er skimlen der giver astma, men det er den forhøjede luftfugtighed der giver den øgede risiko.
Dog er der enkelte typer af skimmel der er belæg for kan være farlige at have i indeklimaet, disse forekommer dog yderst sjældent ved selv voldsomme skimmelsager.
Det betyder selvfølgelig ikke at skimlen ikke skal fjernes, for der er bestemt ikke sundt at leve sammen med kraftig skimmelvækst. Har du astma eller andre former for allergi kan skimmelvæksten give en lang række af ubehagelige symptomer på ligne med andre former for allergier:
Irriterede øjne, næse og luftveje. hovedpine, træthed, hoste og trykken for brystet, åndedrætsbesvær og meget andet. Er du i tvivl så kontakt din læge.
Skimmelsvamp er en helt naturlig svamp og den findes alle steder,
og vi bliver påvirket af den lige så snart vi åbner et vindue, (specielt om sommeren, fra midt maj måned). Når vi går uden for kan koncentrationerne på en græsmark en varm sommerdag, være op til 3000 gange højre end på huse der er kraftig angreb af fugt.
Mit råd er derfor, oftest, at skimmel (i mindre områder), ikke bør give anledning til panik... Men det er vigtigt at vi finder og fjerne årsagen. Det er årsagen der er bekymrende, der bør ikke være en relativluftfugtighed på 75-90% nogen steder i et normalt indeklima.