Læs mere om Vedligeholdelse af dit hus

Vedligehold din ejendom

Læs om gode råd til at vedligehold din bolig. og læs mere om hvad jeg som byggesagkyndig kan hjælpe dig med som boligejer​

JC Boligsyn ApS er din lokale bygningssagkyndige og energikonsulent

Uanset om du skal, vedligeholde, købe eller sælge hus så kontakt 

JC Boligsyn ApS.

Udover energimærkning af din bolig, hjælper jeg med køberrådgivning ved køb af ny bolig eller udarbejdelse af tilstandsrapport ved salg af dit hus.
Jeg står også klar til at hjælpe dig hvis du har brug for anden byggeteknisk rådgivning.

Når rådgivning omkring huskøb og hussalg bare skal være simpelt!

Læs mere herunder i mine indlæg, håber du finder noget interessant.

Har du emner du gerne vil have berørt eller taget op så skriv til mig: mju@jc-estimate.dk ​​

Bestil dine rapporter her​

 
 
 
 
 
Ønskede rapporter *





 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vedligehold dit hus​

Der kan være mange penge at spare ved den rigtige isolering

Morten Juel: Udgivet den 1. maj 2015

Selvom sommeren nu står for døren kan det være en god ide at tænke på efter isolering af din ejendom specielt hvis du har et ældre hus kan der være mange penge at spare, når vinteren kommer os i møde igen. Og når først det er blevet vinter, er chancen for at du når det måske ikke så stor :-)

Spørgsmål om ekstra isolering er altid relevant hvis man har en ældre ejendom.

Ofte er huse fra 60’erne og 70’erne dårligt isoleret og der kan være mange penge at spare. Også hvis du bor i et hus der er endnu ældre og ikke er blevet moderniseret kan det være en god investering.

Måske oplever du træk eller fugt på vinduer og frøs om tæerne på de kolde gulve.

Men pas på efterisolering kan give store skader.

Hvis ikke du isolerer korrekt, kan det i stedet komme til at koste dig penge. Forkert efterisolering af dit hus kan give fugtskader og problemer med skimmelsvamp så du taber penge i stedet for at spare.

Der er normalt mange penge at spare ved at efterisolere, hvis du bor i et ældre hus.

Men pas på for den naturlig ventilation kan forsvinde ved isolering af din ejendom, hvis ikke du sikre dig mod dette. Det er derfor vigtigt at du sikre dig at fugten kan blive ventileret ud. Og derfor bliver udluftning ekstra vigtigt, i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med et ventilationsanlæg, eller udluftninger i vægge eller vinduer.

Ved ekstra isolering eller til og ombygninger er det vigtigt at du sikre dig at din damspærre er tæt, og slutter korrekt sammen. Isoleringen skal samtidig have en tykkelse der passer til dit hus.

Derfor anbefaler jeg at du bruger en rådgiver før du efterisolere, der er desværre mange tilfælde hvor problemerne først opdages efter bygge projektet er færdigt fordi der ikke i rette tid blevet taget højde for huset ændrede konditioner.

Det er derfor et godt råd altid at benytte en bygningssagkyndig, som kan se husets tilstand og konstruktioner i en større sammenhæng. Få den professionelle bygningssagkyndige til at komme med et bud på, hvilken isolering man skal bruge, hvilken tykkelse den skal have, hvordan den skal lægges, og hvordan en evt. dampspærre skal placeres og tilsluttes tilstødende bygningsdele. Det kan være meget forskelligt fra hus til hus, alt efter hvornår det er bygget, og hvilke materialer det er bygget i.

Det er fugten vi skal passe på når der efterisoleres forkert. Hvis vinduerne er dårligt isoleret kan man ofte se kondens eller ligefrem vand der løber ned af ruderne, når den varme luft i rummet møder de kolde overflader.

Det er det samme, der sker ude i konstruktionerne, her er det ofte blot skjult og opdages først når der eks. Kommer synligt skimmel. Den fugtige luft i boligen skal kunne ventileres bort, enten ved almindelig udluftning eller mekanisk ventilation.

I ældre og ofte dårligt eller uisolerede huse rammer den rumfugtige luft en kold flade på oversiden af isoleringen. Men hvis isoleringen er for tyk, er den kolde overflade inde i isoleringen, og så udvikles der fugt inde i midten. Så det er utrolig vigtigt, man får rådgivning om, hvordan og hvor meget man efterisolerer. Damspærrens placering har også her stor betydning.

Også i sommerperioden kan det være en god ide at tænke over den rigtige isolering af ejendommen og hvor meget varme der bliver tilført din ejendom.

Det giver også om sommeren et godt indeklima at have tænkt over den rigtige isolering og måske hvilken type ruder der skal skiftes til.​​​

Hvad er skimmelsvamp ?

Morten Juel: Udgivet den 30. august 2014 00:18

​Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord og plantedele i naturen. ​

I vores huse kan skimmelsvampe vokse mange steder, når blot der er fugtigt, og der er noget at leve af.

​Skimmelsvampe kan kun gro på organiske materialer som f.eks. træ eller pap eller limen der bruges til eks. gipsplader. Skimmelsvampen kræver en temperatur på over 18 grader og en relativ luftfugtighed på 75 %.

Det betyder med andre ord også at hvis du har skimmel har du et problem med fugt og det er fugten der er dit egentlige problem.

​Mange af de indeklima problemer der opleves i forbindelse ved at have skimmelsvamp kan i øvrigt relateres til det høje fugtniveau i indeklimaet.

Skimmelsvamp er ikke en trænedbrydende svamp og den er derfor ikke omfattet af din bolig/villa forsikring.

Meget ofte er "årsagen til at der er skimmel", dog dækket af din forsikring og herved dækker dit forsikringsselskab også de følger der kommer heraf:

Det kan f.eks. være en skjult rørskade under gulve hvor der er trukket fugt op i væggene her skal selskabet også sørge for at fjerne/sanere efter skimmel.

​Derimod dækker din forsikring ikke hvis der er tale om fugtig kælder hvor fugten trænger ind gennem vægge eller op gennem gulvene.

​Forsikringen dækker heller ikke skimmel i loftsrum hvis det skyldes dårlig ventilation.

​For både kælder og loftsrummet skal du dog være opmærksom på, som ny boligejer, om forholdende er nævnt i din tilstandsrapport. Hvis ikke der er dette kan det være et forhold for din ejerskifteforsikring.

​Skimmelsvamp ses som en lodden belægning i forskellige farver fra hvid og lys grå over det gullige, rødlige eller grønlige til helt sorte nuancer. Skimmelsvamp lugter ofte muggent.

​Der er grund til at være opmærksom hvis du har KRAFTIG vækst af skimmelsvamp.

Skimmelvæksten indikere som beskrevet at den der er et dårligt indeklima med for høj luftfugtighed.

​Det er meget forskelligt, hvor følsomme mennesker er over for skimmelsvampe. Nogle er særligt følsomme, bl.a. dem der i forvejen lider af allergi. Børn, der vokser op i hjem med høj luftfugtighed, har en øget risiko for at udvikle astma.

Men vær her opmærksom på at der er ikke er belæg for at det er skimlen der giver astma men det er den forhøjede luftfugtighed der giver den øgede risiko.

Det betyder selvfølgelig ikke at skimlen ikke skal fjernes, for der er bestemt ikke sundt at leve sammen med kraftig skimmelvækst. Har du astma eller andre former for allergi kan skimmelvæksten give en lang række af ubehagelig symptomer på ligne med andre former for allergier:

Irriterede øjne, næse og luftveje. hovedpine, træthed, hoste og trykken for brystet, åndedrætsbesvær og meget andet. Er du i tvivl så kontakt din læge.​

​Skimmelsvamp er en helt naturlig svamp og den findes alle steder og vi bliver påvirket af den lige så snart vi åbner et vindue (specielt om sommeren) eller når vi går uden for.

Koncentrationerne på en græsmark en varm sommerdag er op til 3000 gange højre end på huse der er kraftig angreb af fugt.

Mit råd er derfor, oftest, at skimlen ikke bør give anledning til panik... Men vi skal finde og fjerne årsagen. Det er årsagen der er bekymrende. der bør ikke være en relativluftfugtighed på 75-90% nogen steder i et indeklima.

​Der er flere steder hvor vi oftest og dagligt finder skimmel, og hvor det sjældent giver anledning til andre problemer end at det er grimt.

Vindueskarme, specielt i soverum. Der skal luftes ordentligt ud

  • ​​​Men det er rigtig dårlig ide at lade vinduerne stå åbne hele dagen for at lukke dem når du sover.
  • ​​Specielt om vinteren er det en dårlig ide. Ydervæggene bliver kølet ned over dagen og varmen om natten møder de kolde vægge og afgiver kondens der får skimlen til at gro
  • Derfor hav helst vinduerne åbne på klem om natten. Og luft ud 3-5 gang i løbet af dagen og ikke mere en 10-20 min. ad gangen ​
  • Skimmel i vinduerne er ikke pænt. Alene er det ikke det der kan give indeklima problemer
  • Har du større problemer eller er der generelt problemer med mug/skimmel i vinduerne kan det måske skyldes at du tørre tøj inde eller ikke bruger din emhætte (specielt i små lejligheder).
    • ALTID bruge emhætten
    • ALDRIG tørre tøj inde

Badeværelse og tilstødende rum

  • Er der tilstrækkelig udluftning
    • Bruger du den? og/eller husker du at åbne vinduet når du er i bad
  • De bløde fuger i badzonen bliver ofte sorte og grimme. Fugerne indeholder fungicider der skal nedbryde svampene
    • Desværre er der mange der tror at de bare skal bruge kraftige rengøringsmidler ved fuger i badområdet. Dette nedbryder fugerne i dobbelt hast. Brug derfor ikke kraftige rengøringsmidler her mild sæbe kan gøre tricket.
  • De bløde fuger bør eftergås hvert år. fungiciderne holder kun 2-3 år

Kælder, krybekælder og loft

  • ​Kælderen er konstant påvirket af fugt fra jorden, og skimmelsvamp i kælderen er oftere reglen end undtagelsen det gælder både krybekælderen og den almindelige kælder.
    • Kælderen skal som resten af huset udluftes jævnligt. På samme måde som soveværelset
    • ​Men lukker du varm sommerluft ned i din kolde kælder kan det give kondens, og skimmel. På nøjagtig samme måde som ved soveværelset
  • Jeg vil anbefale at man opsætter udluftninger og/eller gennemgår husets riste i kælder/krybekælderen og sikrer at de ikke er tilstoppede. Har du problemer kan der ofte være en fordel ved at isætte nye/flere
    • Specielt ældre huse kan med fordel suppleres med nye og flere riste.
  • Skimmel i loftsrum, specielt lukkede er også meget almindelig forekommende
    • Hvis fugten skyldes dårlig eller forkert udluftning skal der gøres noget ved det. Specielt fordi dette er huset åndehul. Kan fugten ikke komme ud her kommer den ned igen.
    • ​Som ved boligens øvrige rum bør luftfugtigheden ikke være forhøj her. og hvis den er helt galt slå skimmel hurtigt ud ved mørke aflejringer på huset undertag. Eller måske endda ved lodden vækst på træværket (spær, lægter, gangbro)

​Juels Consult kan hjælpe dig med at gennemgå din bolig og give dig gode råd til forbedringer eller ændringer til din bolig. Oftest skal der kun små forbedringer, til små penge, til der kan give jer et helt andet indeklima i din bolig.

​Som bygningssagkyndig og taksator gennem de seneste 9 år har jeg set de fleste typer skader og har stor erfaring med at rådgive og finde frem til årsagen til skimmel i mange typer af boliger.​​​

Få hjælp til opgørelsen efter stormskade

Udgivet den 28. oktober 2013 22:28

​Så kom stormen over Danmark, måske den første i dette efterår/vinter.

​Hvis du fik en skade i stormen d. 28. oktober, er der her et par gode råd til hvad du skal gøre.

​Inden du anmelder skaden:

  • ​Gå i gang med at redde dine ting. Hvis du ønsker erstatning for de ødelagte ting, er det vigtigt, at du gemmer dem, så skaden kan gøres op senere.
  • Er der sket skade på taget – fx tagsten der er blæst af – skal taget afdækkes for at undgå, der kan trænge vand ind i bygningen. Afdækningen kan normalt gøres med en solid presenning, noget tovværk og nogle lægter, der skrues fast oven på presenningen.

Pas dog på med at gå på taget under stormen. kontakt hellere et skadeservice firma der kan stå for afdækningen.​

  • ​Er der sket skade på vinduer, så sørg for afdækning med træplader, plastik eller andet materiale, der kan holde vind og vand ude.

  • Har der været strømsvigt, så tjek din fryser. Flyt eventuelt varer over til naboer, venner eller bekendte, der har strøm og plads i fryseren.

​Hvis din skade er dækket af forsikringen, dækker de rimelige udgifter til redning, bevaring og oprydning. Det kan f.eks. være udgifter til afdækning eller sikring af bygningen, så der ikke sker yderligere skade.

​Opgørelse og dokumentation

  • ​Gem kvitteringer for udgifter til evt. afdækning, sikring og nødreparationer.
  • Tag billeder eller film af skaderne.

​Husk Juels Consult kan også hjælpe dig med at opgøre skaderne og henvendelserne til dit forsikringsselskab.​

Tilstandsrapport, også ved dødsbo

Morten Juel: Udgivet den 14. august 2013 17:48

​Du skal bruge en tilstandsrapport og et el-eftersyn, hvis du som sælger af en bolig vil kunne fraskrive dig det 10-årige ansvar for skjulte fejl og mangler ved din bolig.

​Også i forhold til salg af dødsbo er det vigtigt at have fået udfærdiget en tilstandsrapport (og et el-eftersyn). Men det er ikke lovpligtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport og el-eftersyn. men det er en mulighed man har som sælger.

​Tilstandsrapporten har det formål at oplyse købere om eventuelle mangler ved huset og er sammen med el-eftersynet nødvendig for at der kan blive tegnet en ejerskifteforsikring.

Tilstandsrapporten fortæller om husets tekniske forhold, og om huset er bygget ordentligt, hvilken stand boligen er i, og så videre.

​Tilstandsrapporten tager ikke forhold for eventuelle installationer ud over huset, ydre forhold indbo og så videre.

Hele systemet med huseftersynsordningen, bygger på, at når køber har fået disse rapporter fra sælger inden købsaftalens indgåelse, så ved køber præcis i hvilken stand boligen er, og køber har endvidere mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring, for at sikre sig imod at boligen alligevel måtte vise sig at være i ringere stand end beskrevet i rapporterne.

​Når en afdød efterlader sig et hus som arvingerne ønsker at sælge er der ofte spekuleret over om man skal have udfærdiget en tilstandsrapport eller ej.

Det bliver spekuleret i om arvingerne som sælger af huset kan sælge huset som beset med fuldstændigt ansvarsfraskrivelse. Det må siges at være særdeles tvivlsomt.

​Hvis ikke der er udarbejdet en tilstandsrapport og el-eftersyn på ejendommen kan boet ifalde er erstatningsansvar for de fejl og mangler, der kunne være. Ansvaret er altså gældende som ved en almindelig hushandel.

Et afsluttet dødsbo kan således også blive genåbnet hvis det viser sig at der er fejl og mangler som køber ikke var blevet gjort opmærksom på. 

For at fraskrive sig dette ansvar bør der derfor udfærdiges en tilstandsrapport og en el-eftersyns rapport, sammen med tilbud på en ejerskifteforsikring.

​Det er derfor vigtigt at notere sig at det ikke er nok for sælger bare at udlevere en tilstandsrapport og el-eftersyns rapport.

Rapporterne skal være udleveret til sælgere inden købsaftalens underskrift, rapporterne skal være gældende. Der skal samtidig udleveres et tilbud på ejerskifteforsikring hvor sælger skriftligt skal erklærer at ville betale halvdelen af forsikringspræmien.

Husk at køber ikke har mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring uden en tilstandsrapport og el-eftersyn vedr. ejendommen. Som køber står man derfor dårligt i forhold til købet uanset om der er tale om et dødsbo eller almindelig huskøb, hvis ikke der er udarbejdet de nødvendige rapporter. Det er i købers interesse at få rapporterne - men da sælger skal betale pengene bliver rapporterne i få tilfælde sparret væk.

Men som det fremgår kan det som udgangspunkt ikke betale sig for sælger at spare tilstandsrapporten og el-eftersynet, da sælger i modsat fald hænger på sit 10 årige erstatningsansvar.

​Husk at en tilstandsrapport ikke må være mere end 6 måneder gammel), på tidspunktet hvor den udleveres til køber (el-eftersyn 12 måneder).

Mange sælgere vælgere først at få udarbejdet rapporterne når de har en køber på hånden. Det er ikke hverken forkert eller ulovligt men det indebærer en risiko for at forhandlingerne kan gå i stå.

​Husk at fornyelse af tilstandsrapporten indenfor den første 12 måneder sker til nedsat pris, herved er tilstandsrapporten reelt gældende i op mod 18 måneder, indenfor denne tid kan langt de fleste boliger nå at blive solgt.

Jeg vil derfor altid anbefale sælger at have alle de relevante rapporter klar til når køber melder sig.

Der er desuden mange penge at spare ved at få udarbejdet rapporterne samtidigt med energimærket, så er man helt klar når køber melder sig.​​

Isoler din bolig - men skal det være mineraluld eller papiruld?

Udgivet den 9. august 2013 14:35

​Tidligere har jeg skrevet om at isolere sin bolig og de åbenlyse fordele der er ved det.Men skal det være papiruld eller mineraluld?

​Når vi snakker om mineraluld taler vi om stenuld eller glasuld. Af de 2 produkter kan jeg ikke anbefale at der overvejes glasuld. Glasuld har et smeltningspunkt ved kun 600 gr. hvor stenuld skal op over 1000 gr.

​De 2 produkter jeg vil skrive om er derfor stenuld og papirulds granulat.

​Hvad er stenuld?

Stenuld, bedst kendt som Rockwool, består af spundet stenmateriale og kan anvendes til hulmursisolering i en smuldret udgave som granulat. Stenuld har gode isolerende egenskaber, og bliver ikke påvirket af vand og kan ikke brænde. Rockwool er der mest traditionelle isoleringsform i Danmark.

​Hvad er papirisolering?

Papirisolering er et isoleringsmateriale der fremstilles af aviser, der rives i små stykker til granulat. Papirisolering anvendes normalt ved, at det blæses ind i eller ud på konstruktionen der skal isoleres. Men papirisolering findes også som plader.

​Papirisolering bliver tilsat kemiske midler, fx borax, borsyre og aluminiumhydroxid, som gør den mindre brandbar. Ud over at forhindre papirisoleringen i at brænde, forhindrer ovennævnte tilsætningsstoffer også, at der opstår grobund for råd og svamp. Desuden vil skadedyr som rotter og mår ikke opholde sig længere tid i papirisoleringen, idet de tilsatte salte virker udtørrende og derfor ubehageligt for dyrene.

​Selvom papirisolering går for at være et miljørigtigt alternativ til mineraluld skal man være opmærksom på, at de kemiske stoffer som den er tilsat, optræder på EU's kandidatliste over særligt problematiske stoffer. Borater/borax hæmmer især

forplantningsevnen hos mennesker. Papirisolering kan komposteres og brændes og skal ikke deponeres, som det er tilfældet med mineraluld.

​Fordele og ulemper

Der er fordele og ulemper ved begge produkter. I dag må det siges at papiruld er et rigtig godt alternativ til mineraluld. Men jeg vil dog ikke anbefale at det bruges alle steder.

  • Papirisolering klør og kradser ikke. Det anbefales dog, at man bærer maske, når der arbejdes med papirisolering. Maske og dragt anbefales ved isolering med mineraluld

  • Papirisolering lydisolerer bedre end mineraluld
  • Brug af papirisolering belaster miljøet betydeligt mindre end mineraluld.
  • Mineraluld og papiruld varmeisolere stort set lige godt. Vær dog opmærksom på at isoleringsevnen kan svinge en del specielt ved valg af mineraluld
  • Man kan i nogle tilfælde undvære dampspærren i loftet, når man isolerer med papirisolering, da produktet kan optage og afgive eventuel fugt. Dette er specielt en fordel ved isolering af ældre huse. Ved efterisolering på lofter med mineraluld skal man sikre sig at der bliver ilagt en dampspærre for at undgå skimmel i konstruktionen.
  • Papirisolering har en tendens til at falde sammen ved indblæsning. Når der blæses løs papirisolering ud på fx et loft, kan man forvente, at det sætter sig 15-20 procent. Det tages der højde for ved at lægge et tykkere lag materiale end den ønskede isoleringstykkelse. Når der blæses ind i lukkede konstruktioner, fx hulmure, sørger man for, at isoleringen bliver komprimeret.
  • Mineraluld falder ikke sammen på samme måde som papiruld, til gengæld kan mineraluld være vanskeligere at komprimere. Bed den udførende om en termisk gennemgang af din ejendom, efter endt arbejde som sikkerhed for at arbejdet er udført korrekt uanset om der er papiruld eller mineraluld du har valgt
  • Papirisolering er ikke i sig selv brandsikkert og bliver derfor tilsat brandhæmmende kemikalier, så den er mere modstandsdygtig over for varme og ild. Der er dog ingen tvivl om at stenuld har et langt stærke smelte punkt end andre typer mineraluld og papiruld. (se film)
  • Der er mange "myter" om at papiruld er ligeså brandhæmmende som stenuld. Værd opmærksom på at de sammenligninger der her er tale om er papiruld som pladeform, og det oftest ikke er den der bliver brugt ved efterisolering
  • Både stenuld og papiruld kan ved stor vandpåvirkning falde sammen, og dermed vil isolerings evnen blive mindre
  • Man bør ikke anvende papirisolering som hulmursisolering, hvis muren er særligt udsat for slagregn. I Danmark er ydervæggene normalt konstrueret til at kunne optage slagregn og derfor er papiruld mindre egnet i ydervægge i et traditionelt dansk hus.

​Hvis valget står mellem papiruld og stenuld vil min anbefaling være at man bruger stenuld i sine ydervægge og papiruld på sit loft.

For begge valg er det afgørende at de øvrige konstruktioner lever op til kravene i BR10.​

Forbedre din boligs energimærke - isoler din bolig.

Udgivet den 10. juli 2013 10:40

​Hvorfor isolere sin bolig det er både dyrt og besværligt!

​Det korte svar på det er nej.

​Lige nu er der rigtig mange penge at spare ved at få isoleret sin bolig. Udover håndværkerfradraget hvor man kan trække 1/3 af isolatørens arbejdsløn fra i skat ydes der fra de fleste steder et tilskud på op til 38 øre pr. sparet kWh. pr. kvm pr. år.

Det betyder en samlet besparelse for et almindeligt parcelhus på 120 kvm på mellem 5-10.000,- kroner, for det udførte arbejde der koster mellem 20-30.000,- kroner.

I regnestykket er regnet med 250 mm isolering på loft og 80 mm i hulmur, og 2 voksne over 18 år (der kan trække fradraget fra).

Hertil skal så lægges en årlig besparelse på varmeudgiften på 20-50%, svarende til 5-10.000,- kroner.

​Talen er selvfølgelig skønsmæssige og en egentlig beregning af din ejendom bør efterberegnes. Men i langt de fleste tilfælde vil investeringen have tjent sig selv hjem i løbet af 3-5 år.

Udover besparelsen vil man opnå en betydelig stigning af komforten ved at indeklimaet bliver betydeligt bedre:

​Varmere rum, man kan skrue mærkbart ned for termostaten på radiatorer, varme gulve og vægge, mindre/ingen kondens i vinduerne.

Inden du går i gang så husk altid at undersøg et alternativ isoleringsprodukt nøje og få en seriøs dokumentation om produktet inden du går i gang.

- OG vigtigst af alt sørg for at det er en godkendt isolatør der skal udfører arbejdet, der er medlem af en godkendt garantiordning.

Tilbage er kun at finde ud af hvilken type isolering der skal bruges. Alt efter hvor, og hvor meget der skal isoleres er der fordele og ulemper ved begge.

De mest anvendte er mineraluld hvor stenuld er den mest brugte. Det er også muligt at bruge papiruld som i dag er blevet væsentligt bedre end tidligere og prismæssigt meget konkurrence dygtigt.

Ved en købergennemgang eller et almindelig huseftersyn​ gennemgår vi rentable besparelser og valg af isoleringstype baseret på det gældende energimærke af ejendommen.​

Nu er sommeren her, og med den risiko for skybrud

Udgivet den 16. juni 2013 15:53

​Med sommeren er det desværre ikke altid at Danmark kun byder på sol. Også regn er der, desværre, stor risiko for at vi kan få meget af.

​Sidst vi havde flere store skybrud i Danmark var i 2010, og vi krydser alle fingre for at sommeren i år bliver varm og tør og med ”kun” lidt regn til vores haver og landmændene.

​Men hvordan kan du selv sikre dig mod skybrud:

  • ​De øgede regnmængder er mere end det danske kloaknet er dimensioneret til. Og vand har desværre den ulempe, at det kan komme ind stort set alle vegne. Et højvandslukke eller en pumpebrønd kan måske løse problemet i din kælder. Kontakt en kloakmester, hvis du overvejer ekstra sikring i den forbindelse.
  • Tænk over, hvor mange områder, du har med fliser på din grund. Vandet ikke umiddelbart sive ned i jorden hvor der er fliser og er der bare lidt fald mod huset kan både kælder, sokkel og facader blive oversvømmet. Med stor risiko for at det kan trænge ind i huset. Hvis du sikrer, at vandet på din grund siver ned på stedet, eller bliver ledt væk fra bygningen kan det være til stor hjælp hvis vi får meget regn, og du forebygger oversvømmelser af og fra kloakken.

  • Sørg for, at holde tagrender og tagbrønde rene, også nede i kælderskakten. Et godt råde er at tjekke dine tagrender 2 gange om året. Også tagbrøndene skal holdes fri for sand og slam.
  • Gå en tur rundt om huset når det regner meget du kan hurtigt se, og høre om vandet har korrekt afløb og er dimensioneret til mængderne af regn. Måske skal tagrenderne have en større dimension, eller du skal have et ekstra nedløb sat op. Hvis du sætter ekstra nedløb op kan det være en god ide at de bliver ført hen et andet sted end de eksisterende, måske ud til en faskine i haven kan være en god løsning.
  • Har dit hus fladt tag, er det særligt vigtigt, at nedløbene kan tage de stigende vandmængder.

​Hvis skaden er sket skal du hurtigst muligt forsøge at begrænse skadens omfang og dernæst danne dig et overblik over, hvor vandet kommer fra. Derefter er det vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab, som ofte vil kunne hjælpe dig videre. I tilfælde af alvorlige vandskader kan forsikringsselskabet sørge for hurtig indsats for at bekæmpe vandskadens omfang. Ved større skybrud kan det være svært at få hjælp hurtigt nok.

God og tør sommer hilsen fra Juels Consult

Vedligeholdelse af dit hus i maj

Morten Juel: Udgivet den 2. maj 2013 22:59

Med det gode vejr, og for mange de mange fridage den næste tid bringer, er vi alle ved at blive lokket ud i haverne men det er ikke kun haverne der skal vedligeholdes også huset skal gennemgås og løbende vedligeholdes.

Råd i træværk eller bare vedligeholdelse?

​Det kan lige nu være et godt tidspunkt at male det udvendige træværk, herunder også vinduerne.

Men det må ikke være for fugtigt og temperaturen skal lidt højre op før det er optimalt, den skal over de 10-15 grader og det må ikke være for høj sol så midt sommer duer ikke.

Den bedste tid er lige nu eller august til oktober.

Under alle omstændigheder er det en rigtig god ide at få tjekket om vinduerne trænger til vedligeholdelse og måske få dem gjort klar til at male. Tjek også det øvrige træværk for råd og svamp.

Revner i sokkel eller facade

Er der kommet revner i dit hus kan det være tegn på en alvorlig skade. De farligste revner er dem, der kommer og vokser hurtigt. Du bør tjekke dit hus hvert halve år for revner, så undgår du at revnerne kan forårsager råd og fugtskader.

​Revner i huset er som udgangspunktet ikke godt. Men en del af de revner, som normalt gør os husejere bekymrede, udgør dog ikke noget særlig stort problem. Revner kan på den anden side sagtens være starten på mere alvorlige problemer, som i sidste ende kan nedbryde dele af huset.

Kontakt derfor en håndværker eller bygningssagkyndig til at hjælpe dig med at vurdere skaderne.

​Er du rustet til at der kan komme skybrud til sommer?

Du er som husejer selv ansvarlig for at alle afløb og kloaker er vedligeholdt på din grund. Udover den dårlige lugt det kan medføre, risikere du også at huset kan blive oversvømmet i forbindelse med skybrud.

​De fleste tænker ikke så meget over kloakkerne på deres grund men det kan faktisk være en rigtig god ide at kontakte en kloakmester til at udføre en tv-inspektion af kloakkerne hvis man har mistanke om utætheder eller for gamle og underdimensionerede kloaksystemer.

​De fleste husejere kan dog også selv få en ide om hvordan deres kloakker har det ved at løfte de beton låg eller inspektions brønde der ofte er placeret inde på grunden.

​Du skal også være opmærksom på at flere forsikringsselskaber giver rabat på forsikringen hvis du selv hjælper til med at sikre dig mod oversvømmelser ved skybrud hvis du har kælder.

Det kan ske ved hjælp af eks. Højtvandslukke eller måske en pumpebrønd.​​

Tid til at gennemgå huset udvendigt

Morten Juel: Udgivet den 5. april 2013 00:22

​Nu begynder solen at skinne og den værste sne er smeltet.

​....og så er det ved at være tid til at kigge på huset udvendigt.

​Her en lille liste over gode råd at få kigget på:

  • ​​Du kan stadigvæk nå at kigge på om der er kommet skader efter fygesne
    • I mange boliger ligger der plast på loftet der kan holde på vand og fugt. få fjernet fugten/vandet, det kan være idele forhold for udvikling af råd og skimmel
    • Når du er oppe på loftet så kig i skotrender om de virker tætte, er træet opfugtet?
    • ​Er der huller eller revner i taget
    • ​Hvis der lå blankt vand eller isoleringen var våd hvordan var sne/vand kommet ind er der revnet plader eller tagsten der ligger forkert.

  • Tjek dit hus for råd og svamp.
    • Specielt vinduer og døre kan være mærket efter vinteren.
    • ​Også stolper til åbne terrasser eller hegn m.v. bør efterses
    • ​...men vi skal have lidt mere varme inden vi begynder at male. Husk træværk skal males hver 2-5 år
  • Kontroller sokkel murværk for revner og udfaldne fuger
  • Hvis ikke du allerede har renset tagrenden så gør det nu.

Kontakt​oplysninger

Morten Juel:

JC Boligsyn ApS

JC-Estimate ApS

Lyndbyparken 17, Kr. Hyllinge

Klik her for rutevejledning

Telefon: 30 74 53 71

Om ​firmaet

JC Boligsyn ApS  og JC-Estimate ApS er søster selskaber og ejet af Juels Consult Holding ApS V/Morten Juel.

Læs mere på siden profil.

JC Boligsyn ApS, CVR​: 41031425

JC-Estimate ApS,  CVR: 43338374